Ukrajnai válság: "nem a Kelet-Nyugat csatája"

Az ukrajnai válságot nem szabad a Kelet-Nyugat csatájaként értelmezni - mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

 

William Hague hozzátette, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény Ukrajna és az Európai Unió között Oroszországnak is hasznára válna. Emellett sürgette az ukrán kormányerőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a Nyugat-barát tüntetőkkel szemben.

A Viktor Janukovics elnök és az ukrán kormány elleni megmozdulások első hullámát novemberben az váltotta ki, hogy Kijev megtagadta egy Brüsszellel tervezett kulcsfontosságú megegyezés, a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírását, és ezzel gyakorlatilag Moszkva felé fordult. Az elégedetlenség azóta szélesebb körű kormányellenes tüntetésekhez vezetett, a tiltakozók és a rendőri erők közötti erőszakos összecsapások pedig több ember halálát okozták Kijevben.

"Nagyon aggasztó az ukrajnai helyzet" - mondta Hague a BBC brit televíziónak. A brit politikus hozzátette: "Úgy vélem, hogy nem kellene a Kelet-Nyugat küzdelmeként láttatni (az eseményeket). Ha Ukrajna aláírta volna Brüsszellel a megállapodást, amelyet amiatt szorgalmaztunk, hogy létrejöhessen a szabad kereskedelem az Európai Unióval, az az ukrajnai népnek, és az orosz népnek is a hasznára vált volna. Az egész régiónak előnyére lenne".

A külügyminiszter elmondta, hogy pénteken tárgyalt ukrán kollégájával, és felhívta a figyelmét arra, hogy tartózkodjanak az erőszak használatától, és hogy igyekezzenek módosítani, visszavonni a gyülekezés jogát vagy a szólás szabadságát korlátozó törvényeket.

Hague Kijevet és az ellenzéket is a kompromisszumos megoldás keresésére bíztatta, hozzátette azonban, hogy nem a külföldi országok feladata, hogy megmondják, milyen formát öltsön ez a megoldás.

"Szilárd, demokratikus Ukrajnát akarunk látni, amely együttműködik szomszédjaival, és egy gazdaságilag virágzó régió része" - mondta a brit külügyi tárca vezetője.

"Fontos, hogy a korlátozó és elnyomó törvények megváltoztatását ígérik, és hogy a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd valamennyire folytatódik" - értékelte a jelenlegi helyzetet Hague.

MTI – brasso.info

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla